Overbelastningsskader

Overbelastningsskader kan opstå ved en akut belastning, som medfører en pludselig skade i bevægeapparatet. Overbelastningsskader kan også opstå som følge af for lang eller for ensidig belastning af bevægeapparatet.

Skaden kan opstå i forbindelse med arbejde eller fritidsaktiviteter som idræt mm.

Eksempelvis er ensidigt gentaget arbejde kendt for at kunne medføre diverse skader. Et velkendt fænomen er musearmen, som opstår ved for meget computerarbejde. Overbelastninger i nakke, skuldre og ryg er heller ikke ualmindelige. Lige meget hvilken type arbejde man udfører, er det vigtigt, man afveksler sine arbejdsstillinger i løbet af dagen. Ligeledes er det vigtigt at huske pauser, hvis det ikke er muligt at have afvekslende arbejdsstillinger.

Indenfor fritidsaktiviteter som div. idrætsgrene er det vigtigt ikke at udføre samme øvelser i for høj grad eller med for stor belastning, hvis du vil undgå overbelastningsskader. Hvis dit væv (sener, muskler, knogler og led) ikke har tid til at restituere mellem dine træningsbelastninger, så kan du nedbryde væv frem for at opbygge det. Derved kan du opleve smerter, irritation og/eller bevægeindskrænkninger mm. Eksempler på idrætsrelaterede overbelastningsskader kan være tennisalbue, golfalbue, løberknæ mm.

Det gælder om så tidligt som muligt at opdage kroppens advarselssignaler (symptomer) på overbelastning. Overbelastningsskader kan komme over tid og måske snigende, så de kan indimellem være vanskelige at mærke, og nogle gange kommer signalerne med en forsinkelse. Signalerne vil ligne dem, du får ved en hård træning, men almindelig ømhed ved træning vil forsvinde indenfor 1-2 dage. Fortsætter dine smerter gennem længere tid, bliver du nødt til at reagere og få ændret belastningen for ikke at udvikle kroniske tilstande.

En fysioterapeut kan hjælpe dig med at undersøge din overbelastningsskade og finde årsagen til dine gener. Herefter kan du få hjælp til bedring samt forebyggelse af nye skader via behandling, træning, råd og vejledning. Her på klinikken har vi god erfaring med at afhjælpe div. overbelastningsskader.