Whiplash (også kaldet Piskesmæld)

Whiplash skade er en mekanisk betegnelse for at hovedet bevæger sig voldsomt frem og tilbage. Fysiologisk sker der en overstrækning og derved forstuvning af bløddelene i nakken. Whiplash kan også medføre læsioner i bl.a. knogler og discus, disse skader kan ikke altid ses på røngtenbilleder eller ved scanning.

Whiplash kan opstå efter et fald, ved sammenstød og under en ulykke f.eks. biluheld. Kommer der længerevarende gener i bevægeapparatet hos den skadesvoldte, taler man om et whiplash syndrom. Generne er ofte nakkesmerter, nedsat bevægelighed i nakken, hovedpine, svimmelhed, nedsat muskelstyrke i nakken, koncentrationsbesvær og evt. nerveudstråling til skulder/arm/hånd etc.

Fysioterapeuten kan hjælpe dig med forskellige tiltag i forbindelse med whiplash. Først og fremmest skal du i de fleste tilfælde efter whiplash traume hurtigst muligt i gang med små bevægeøvelser, som forebygger arvævsdannelse.
Det anbefales at få et træningsprogram med aktive nakkeøvelser og man bør så vidt muligt vende tilbage til sine vanlige aktiviteter. Fysioterapeuten kan råde, vejlede og instruere dig i dette.
Desuden kan man have gavn og lindring af blid manuel behandling.

Klinikken har god erfaring med specifik fysioterapi og genoptræning af whiplash generne. Som nævnt behandles whiplash oftest med forsigtige bevægeøvelser, let stabilitetstræning, øjenøvelser samt blid manuel behandling.

Læs mere om whiplash her
whiplashforeningen
gigtforeningen
ptu